Wat is schenk- en erfbelasting (voorheen successierechten)?

VGA Accountants in Belasting
23 januari 20234 minuten

Schenk- en erfbelasting (vroeger successierechten genoemd) is de belasting die de verkrijger van een erfenis of schenking is verschuldigd over de waarde van de verkrijging uit de nalatenschap of schenking. Hoeveel belasting (successierechten) je dan moet betalen? Het tarief voor de schenk- en erfbelasting bedraagt voor partners en kinderen 10% in de 1e schijf en 20% in de 2e schijf. Het tarief voor andere verkrijgers bedraagt 30% in de 1e schijf en 40% in de 2e schijf.

Bekijk de tarieven op de website van de Belastingdienst (2023)

Belasting bij overlijden (erfbelasting)

Wanneer moet je bij een erfenis erfbelasting (successierechten) betalen? Erfbelasting is de belasting die je betaalt over de verkrijging die je hebt verkregen uit een nalatenschap van een overledene. Dit geldt alleen als je meer verkrijgt uit de nalatenschap van de overledene, dan het bedrag van de vrijstelling die van toepassing is. Dit laatste hangt mede af van je relatie met de overledene. Het is hierbij wel belangrijk dat de overledene in Nederland woonde of Nederlander was en korter dan tien jaar buiten Nederland woonde.

Bekijk de vrijstellingen op de website van de Belastingdienst (2023)

Belasting bij schenking (schenkbelasting)

Schenkbelasting is, de naam zegt het al, de belasting die je betaalt over een schenking of gift die je hebt gekregen. Deze schenking bestaat meestal uit geld of goederen en de belasting hierover betaal je aan de Belastingdienst. Soms betaal je geen schenkbelasting, dat ligt aan je relatie met de schenker én aan het doel waarvoor je het geld gebruikt.

Let op: er gold tot en met 2022 een hoge vrijstelling van ruim € 100.000 (ook wel jubelton genoemd) voor schenkingen die werden gebruikt voor de eigen woning. Deze is vanaf 2023 fors versoberd en wordt uiteindelijk zelfs afgeschaft. Toch zijn er nog steeds mogelijkheden om op een fiscaal zo optimaal mogelijke manier vermogen over te dragen naar de kinderen.

Bekijk de vrijstellingen op de website van de Belastingdienst (2023)

Wanneer aangifte erfbelasting of schenkbelasting doen?

Heb je te maken met erfbelasting dan krijg je automatisch bericht van de Belastingdienst. In dit bericht legt de Belastingdienst uit hoe je aangifte moet doen. Voor de aangifte schenkbelasting moet je zelf het initiatief nemen. Je vindt hierover meer op www.belastingdienst.nl of je vraagt je accountant of relatiebeheerder voor advies.

In het geval van erfbelasting bij een erfenis ontvangt slechts één van de erfgenamen de brief over de aangifte. Is er een executeur of notaris gemachtigd om de aangifte erfbelasting in te vullen, dan ontvangt hij of zij die deze brief.

Hoe minder schenk- en erfbelasting (successierechten) betalen? Een tip.

Een goed doordacht testament, met een aantal belangrijke fiscale clausules daarin, helpt om belasting te besparen. Of je nu een erfenis achterlaat voor je eigen kinderen, kleinkinderen of een goed doel; een goed testament kan zorgen dat de verkrijgers niet te veel belasting over de verkrijging uit de nalatenschap betalen. Zorg dus dat er een testament is en dat deze met enige regelmaat samen met een deskundige onder de loep wordt genomen. Persoonlijke situaties kunnen veranderen, dus speel daarop in.

Een schenkingsplan kan helpen om het geld zo gunstig mogelijk, al met een warme hand, over te dragen. Ook in de toekomst. Wil je weten hoe je een schenkingsplan opstelt? Vraag ernaar bij je accountant, fiscalist of je relatiebeheerder.

Erf je een onderneming?

Dan betaal je minder of geen erfbelasting als je de onderneming voortzet en gebruikmaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling. Wil je hierover – of over schenk- en erfbelasting in het algemeen – meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Joris van der Aa

E-mailadres: jvdaa@vga.nl
Telefoonnummer: 0492 462 206

 

Nieuwsgierig naar wat Van de Graft Accountants voor jouw onderneming kan betekenen?

Laten we kennis maken