Een accountantskantoor kiezen: drie belangrijke aspecten

VGA Accountants in Accountancy
5 augustus 20213 minuten

Je hebt onlangs besloten je financiële administratie bij een accountantskantoor neer te leggen of je bent aan het overwegen om over te stappen naar een ander accountantskantoor. Kortom, de oriëntatie naar accountantskantoren is gestart en je bekijkt de mogelijkheden. Belangrijk punt: waar let je op bij het kiezen van een accountantskantoor? In dit artikel vertellen we je graag meer over drie cruciale factoren om mee te nemen in je overweging.

Belangrijk bij het kiezen van een accountant

Hoe beter jij je behoefte voor ogen hebt, hoe makkelijker jouw zoektocht naar een accountant wordt. Op welke gebieden zoek je advies en ondersteuning en welke selectiecriteria zijn belangrijk? Iedere accountant kan jouw administratie verwerken en vervolgens een jaarrekening opstellen. Denk daarom na over wat de toegevoegde waarde moet zijn waarom jij voor een bepaalde accountant kiest. Wil je periodiek sparren over de toekomst van jouw bedrijf, zoek je bevestiging dat je op de goede weg zit of wil je alles uit handen geven?

Drie belangrijke factoren bij het kiezen van een accountantskantoor

Het verschil in diverse accountantskantoren zit hem onder andere in focusgebieden en het totale aanbod. Er zijn accountantskantoren die zich richten op een bepaalde sector of op bijvoorbeeld MKB of internationaal georiënteerde bedrijven.

Ook zijn er kantoren die zich vooral richten op de relatie met de klant. Zo vindt Van de Graft dat het niet zozeer om het type bedrijf of ondernemer gaat, maar meer om de persoon erachter. Sommige kantoren zijn klein en bieden slechts één onderdeel aan. Het andere kantoor is groter en biedt een scala aan (administratieve, fiscale en juridische) diensten.

Een ander verschil is de focus van een kantoor op de samenstel- of controlepraktijk. AA’s/accountant-administratieconsulenten, zoals Van de Graft richten zich op de samenstelpraktijk. Andere, voornamelijk, grote accountantskantoren (veelal RA’s/registeraccountants) richten zich op de controlepraktijk.

Welk kantoor je uiteindelijk ook kiest, overweeg in ieder geval de onderstaande drie factoren:

Factor 1: Vertrouwen & Integriteit

Je legt jouw hele financiële handel en wandel bij een accountant neer, niet alleen zakelijk maar ook privé. Alle details komen hem of haar ter ore en je wilt dat jouw accountant eerlijk is naar jou toe. Bovendien wil je de bevestiging hebben dat de accountant integer met jouw data omgaat.

Het accountancy vak is heel persoonlijk en dan staat een goede vertrouwensband als je het ons vraagt echt voorop. Bekijk de website en social mediakanalen van het accountantskantoor eens. Staan er klantverhalen op vermeld? Lees deze dan goed door. Heb je een persoonlijk gesprek gepland? Stel jezelf dan de vraag: ‘Heb ik het gevoel dat ik op dit kantoor kan varen en dat ik mezelf hier bloot kan en mag geven?’ En ja, vraag gerust hoe het kantoor met jouw privacygevoelige informatie omgaat.

Factor 2: Kennis

Zodra je weet wat je zoekt, is het ook makkelijker een partij te vinden die de kennis daarvoor in huis heeft. Hoe je dat peilt? Vooral op basis van de vragen die de accountant aan jou stelt én op basis van de antwoorden die jij op jouw vragen krijgt. Ben je benieuwd naar regelgevingen, verzekeringen of juist advies voor de toekomst: stel jouw vragen. Vraag ook in de offerte om juist die onderdelen te belichten die voor jou belangrijk zijn.

Het is de kunst van een goede accountant om alles eenvoudig aan je uit te leggen. Experts hebben er vaak een handje van in hun jargon te blijven praten en zien niet altijd op tijd dat je afdwaalt. Vraag daarom in het eerste gesprek al naar toelichting op zaken die je niet begrijpt. Begrijp je het verschil tussen liquiditeit en solvabiliteit niet? Vraag om een toelichting. Begrijp je het antwoord niet, dan kun je jezelf de vraag stellen of deze persoon bij je past.

Factor 3: Betrokkenheid

Aan ieder eerste persoonlijke gesprek dat wij plannen met onze klanten gaat een telefoontje en onderzoek vooraf. Zo bekijken wij altijd de website en onderzoeken wij de structuur van de onderneming. Voor ons is het verzorgen van financiële administratie en het maken van een jaarrekening geen afsluiting van dat jaar. Het is de opening naar de toekomst. Oprechte interesse is belangrijk. Zorg daarom dat je als ondernemer het gevoel hebt dat je serieus wordt genomen. Dat ben jij als ondernemer waard. Én pak een kritische noot van een accountant niet direct verkeerd op. Je hebt toch liever iemand die je aan de tand voelt en je scherp houdt dan een jaknikker?

Succes met de zoektocht en het kiezen van een accountantskantoor waar jij je goed bij voelt. Heb je nog vragen? Bel, mail of app ons gerust.

Patrick Beekmans
Commercieel manager en relatiebeheerder
pbeekmans@vga.nl
Telefoon (kantoor) 0492-462206
Mobiel 06-23278871

Nieuwsgierig naar wat Van de Graft Accountants voor jouw onderneming kan betekenen?

Laten we kennis maken