Hulp bij belastingaangifte als particulier: waarom zou je?

Van de Graft Accountants
VGA Accountants in Fiscaal
15 februari 20224 minuten

Een fiscaal adviseur naar je belastingaangifte laten kijken is altijd een goed idee. Nu vraag je jezelf vast af waarom. Een belastingadviseur zorgt ervoor dat je de fiscale mogelijkheden die er voor jou als particulier zijn, beter benut. Welke mogelijkheden dat kunnen zijn en op welke manier dat gebeurt, dat lees je in dit blog. 

Ook voor particulieren zijn er verschillende aftrekposten en rechten op toeslagen, maar het goed bijbenen van de belastingwetgeving is lastig. Het is complex en ontzettend aan verandering onderhevig. Ken je de wet en de mogelijkheden, dan valt er vaak net iets meer uit de aangifte te halen. Zo wordt iedere belastingaangifte waar wij bij helpen door een fiscalist beoordeeld op de relevante aspecten. Hieronder belicht ik een aantal onderdelen van een belastingaangifte waar hulp van een adviseur van meerwaarde kan zijn. Ps: Dit is puur om je een idee te geven – er zijn namelijk veel meer interessante aspecten.

Waarvoor kan de hulp bij belastingaangifte van meerwaarde zijn?

  • Aftrekposten

In de belastingaangifte zijn er verschillende aftrekposten mogelijk, zoals de hypotheekrenteaftrek en de aftrek van zorgkosten. Op het gebied van de aftrekbare zorgkosten wijzigt er ieder jaar vaak wel iets. Het kan zinvol zijn om de gemaakte zorgkosten door een belastingadviseur te laten beoordelen.  En heb je bijvoorbeeld een nieuwe woning gekocht? Dan kan ook een deel van de gemaakte kosten in aftrek worden gebracht. Denk daarbij aan de notariskosten of advieskosten voor de hypotheek. 

  • Fiscaal optimale verdeling

Heb je een fiscaal partner, dan is het raadzaam om goed naar de verdeling van bepaalde inkomsten, aftrekposten en het vermogen te kijken. Een voorbeeld van een aftrekpost die verdeeld mag worden over fiscale partners is de hypotheekrenteaftrek. Je mag deze namelijk fiscaal zo gunstig mogelijk verdelen. Hoe je de verdeling het voordeligste toepast, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Een belastingadviseur kijkt tijdens de belastingaangifte naar de voor jou meest gunstige verdeling.

  • Toeslagen

Het recht op toeslagen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Bij het opstellen van de aangifte inkomstenbelasting beoordeelt de belastingadviseur of er recht bestaat op toeslagen. Mocht dat het geval zijn, dan kan de belastingadviseur deze ook voor jou aanvragen. Het kan ook zo zijn dat er al een voorschotbeschikking voor de toeslagen is. Een belastingadviseur kijkt mee of deze, door bijvoorbeeld een verandering van het inkomen, niet te hoog of te laag is vastgesteld.

  • Middeling

De middelingsregeling gaat in de toekomst afgeschaft worden, maar tot die tijd is het interessant om te kijken naar middelingsmogelijkheden. In het aangiftepakket van de Belastingdienst wordt hier niets over gezegd, vandaar dat dit voor veel mensen onbekend terrein is, terwijl het in sommige gevallen een voordeel op kan leveren. Nu hoor ik je vragen: ‘Wanneer dan?’. Middeling van inkomens kan aan de orde zijn als je in de afgelopen jaren wisselende inkomsten hebt gehad. Hierbij wordt gekeken naar drie opeenvolgende belastingjaren. De belastingadviseur kan beoordelen of de middelingsregeling een voordeel op kan leveren voor jou.

  • Voorlopige aanslagen

Fiscale aftrekposten, zoals de hypotheekrenteaftrek, kunnen leiden tot een belastingteruggaaf. Door een voorlopige teruggaaf aan te vragen kun je maandelijks al een deel van de teruggaaf ontvangen. Zo hoef je niet te wachten tot de belastingaangifte. Om te voorkomen dat je bij de belastingaangifte geld moet terugbetalen is het belangrijk dat de voorlopige aanslag juist is. Ook hier kan een belastingadviseur bij helpen.

Kosten voor hulp bij belastingaangifte

Iedere kantoor berekent andere tarieven voor het bieden van hulp bij een belastingaangifte. Wij helpen jou bij de belastingaangifte tegen een scherp tarief, waarbij je als voordeel hebt dat:

  • je jouw tijd kunt gebruiken voor andere (leukere) dingen;
  • je de zekerheid hebt dat de aangifte goed wordt ingevuld;
  • je maximaal profiteert van de voordelen en aftrekposten;
  • je er niet alleen voorstaat als de Belastingdienst vragen heeft naar aanleiding van de aangifte.

Hoe doe je belastingaangifte als je een specialist inschakelt?

Als je onze hulp inschakelt voor het doen van de belastingaangifte dan kun je de relevante stukken voor de belastingaangifte bij onze fiscalisten afgeven. Dit kan door de documenten bij ons op kantoor af te geven of door ze per post of e-mail naar ons op te sturen. De fiscalisten van ons kantoor pakken jouw belastingaangifte tijdig op en zullen aan de slag gaan met het invullen van de belastingaangifte. In geval van vragen of onduidelijkheden zal de fiscalist contact met jou opnemen om dit samen door te spreken.

Zodra de belastingaangifte is ingevuld, wordt deze – na jouw goedkeuring – door ons ingediend bij de Belastingdienst en kun je jouw spullen weer bij ons ophalen. Zo maken wij het voor jou makkelijker én leuker!

Joris van der Aa

E-mailadres: jvdaa@vga.nl

Anke van de Heijden

E-mailadres: ankevdheijden@vga.nl

Mirthe Kramer

E-mailadres: mkramer@vga-juristen.nl

Paul Smulders

E-mailadres: psmulders@vga.nl

 

 

Nieuwsgierig naar wat Van de Graft Accountants voor jouw onderneming kan betekenen?

Laten we kennis maken