Advies bij een bedrijfsovername? Betrek je accountant!

VGA Accountants in Accountancy
21 november 20213 minuten

Als je een onderneming wilt overnemen is het belangrijk om gedegen onderzoek te doen. Waarom? Omdat er administratieve, fiscale en juridische risico’s – of juist kansen! –  kunnen zijn die je niet direct signaleert. Een bedrijf kan er aan de buitenkant aantrekkelijk uitzien, maar zijn de basis en het toekomstperspectief wel zo rooskleurig? Een accountant treedt op als bedrijfsovername adviseur en geeft jou bedrijfsovername advies waardoor je een beter onderbouwde beslissing kunt maken. We kijken samen met jou kritisch naar de koop én de koopsom. 

Hoe gaat een accountant bij een bedrijfsovername te werk?

Allereerst bespreekt een accountant in een oriënterend gesprek de gewenste overname. Op basis hiervan kan de accountant een inschatting maken van de werkzaamheden en het type onderzoek dat verricht moet worden. Moet er een complete Due Diligence uitgevoerd worden of volstaat een quickscan? Een accountant maakt een gedegen keuze voor de doorlichting en bespreekt het plan van aanpak. In veel gevallen worden hierbij een fiscalist en jurist betrokken. Enerzijds om de fiscale en juridische risico’s in kaart te brengen en anderzijds om samen te kijken hoe er in de toekomst meer uit de onderneming kan worden gehaald.

Is de aanvliegroute bepaald? Dan gaat de accountant, in samenwerking met de fiscalist en jurist, aan de slag. De werkzaamheden die worden uitgevoerd verschillen per overname, denk aan de waardebepaling, het Due Diligence onderzoek en de fiscale structurering van de bedrijfsovername.

Onderstaand een overzicht van aspecten die grondig worden bestudeerd. 

Aspecten die onder de loep worden genomen

  • Jaarcijfers en aangiften 
  • Organisatiestructuur
  • Voorraden
  • Subsidies
  • Prognoses
  • Samenwerkings- en verkoopcontracten
  • Arbeidscontracten
  • Koopsom en mogelijke financieringsopties

Op basis van het onderzoek geeft de accountant een bedrijfsovername advies. Samen met de koper worden de conclusies, zoals risico’s, valkuilen en kansen besproken. Daarnaast wordt de vorm van overname doorgenomen. Ga je voor een aandelenoverdracht of overname van activa en passiva? Ook geeft de accountant een advies over het overnamebedrag en kan hij of zij betrokken worden bij de verdere onderhandelingen.

Mogelijke risico’s bij een bedrijfsovername

Een bedrijfsovername brengt risico’s met zich mee. Het is belangrijk om deze goed in kaart te brengen. Denk in het geval van onderaannemers aan de wet ketenaansprakelijkheid. Wordt er niet gewerkt volgens richtlijnen van deze wet dan kan aansprakelijkheid en een boete het gevolg zijn. Of zet het bedrijf dat je wilt overnemen zwaar in op innovatie? Zo ja, wat zijn relevante fiscale aspecten zoals WBSO (fiscale regeling voor R&D) en zijn deze goed aangevraagd? Ook wordt gekeken of de afschrijvingen kloppen en of alle contracten en de algemene voorwaarden van het bedrijf op orde zijn. Uiteraard worden ook de risico’s van een eventuele financiering van de koopsom besproken. 

Kortom, in alle bedrijfsaspecten zitten mogelijke risico’s en kansen. Soms overzie je als koper niet precies wat je koopt. Een accountant helpt je bij het geven van inzicht. 

Waarom geen accountant inschakelen?

Dan rest mij een laatste vraag om te beantwoorden: ‘Waarom zou je geen accountant inschakelen voor advies bij een bedrijfsovername?’ Het argument dat wij weleens horen is dat de koper bang is voor de kosten van een accountant. Wij zijn van mening dat een goede accountant voorafgaande aan het traject een goede indicatie moet kunnen afgeven én dat hij of zij kan aantonen hoe de werkzaamheden zich terug verdienen. Dat is bovenal: de zekerheid dat je weet wat je koopt. 

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust.

Joris van der Aa
Fiscalist
jvdaa@vga.nl
Telefoon (kantoor) 0492-462206

Nieuwsgierig naar wat Van de Graft Accountants voor jouw onderneming kan betekenen?

Laten we kennis maken