Wat doet een accountant nu eigenlijk?

VGA Accountants in Accountancy
17 september 20214 minuten

Deze vraag krijgen we regelmatig van zowel bestaande als nieuwe opdrachtgevers. Of gewoon op een feestje van volstrekt onbekenden. Blijkbaar is het beroep van een accountant een soort mythe. Nergens voor nodig. Daarom in dit artikel een antwoord op de vraag: ‘Wat doet een accountant?’ Wij vergelijken een accountant altijd met een huisarts. Waarom? Dat leest u hieronder.

Werkzaamheden van een accountant

Wij leggen de werkzaamheden van een accountant altijd uit door ons te omschrijven als een financiële huisarts van een klant. Waarom? We pakken alle diensten en werkzaamheden op, die de klant nodig heeft om zijn financiële gezondheid optimaal te houden. Deze werkzaamheden zijn grofweg onder te verdelen in drie categorieën:

  1. Relatiebeheer;
  2. Advieswerk;
  3. Voldoen aan verplichtingen.

1. Relatiebeheer

Eén van de belangrijkste werkzaamheden van een accountant is het onderdeel: relatiebeheer. Als accountant ben je verantwoordelijk voor jouw klanten. Om te weten wat er bij iedere klant speelt, is het belangrijk om periodiek met je klant in contact te staan. Dit kan tijdens de natuurlijke, ongeplande, momenten. Denk aan een telefoontje van een klant met een vraag: het moment bij uitstek om ook even door te vragen hoe het gaat. Daarbij zijn de vaste contact- en adviesmomenten, denk aan het doen van btw-aangiften of het bespreken van jaarrekeningen, uitermate geschikt om het reilen en zeilen van de klant door te nemen.

Naast relatiebeheerder ben ik van mening dat een accountant ook, net als een huisarts, een verbindende factor is. Er gebeurt veel rondom de financiële gezondheid van een klant. Als accountant houd je overzicht en coördineer je de verschillende disciplines. Denk aan salarisadministratie en debiteurenbeheer, maar ook aan HR-diensten en winstaangiften.

2. Advieswerk

Naast relatiebeheer bestaat een groot deel van de taken van een accountant uit advieswerk. Denk bijvoorbeeld aan een klant die een auto wil kopen en zich afvraagt of hij of zij dit beter privé of zakelijk kan doen. Aan ons de taak om de klant helder en duidelijk te informeren over de mogelijkheden, zodat hij of zij samen met ons een goede onderbouwde beslissing kan nemen. Denk ook aan vraagstukken rondom rechtsvormen, bedrijfsoverdracht, financieringszaken, scheiding en financiële planning. 

3. Voldoen aan verplichtingen

Niet alleen de klant, ook wij als accountant moeten aan veel verplichtingen rondom de financiële administratie van opdrachtgevers voldoen. Jaarrekeningen, btw-aangifte en het aanleggen van een dossier: alles moet conform wet-en regelgeving worden opgepakt. Wij zijn als kantoor aangesloten bij de SRA: een netwerkorganisatie van samenwerkende accountantskantoren. Als SRA-kantoor willen wij voldoen aan een bepaalde kwaliteitseis en daarop zijn ons kantoor en onze werkwijze ingericht.

De opbouw van een dossier is een mooi voorbeeld. Als accountant ben je – en voel je je – eindverantwoordelijk voor dat dossier. Als er een jaarrekening de deur uitgaat, dan staat daar jouw naam als accountant onder. Het is zaak dat intern de dossiers op orde zijn. Dus niet alleen de verplichte stukken zoals de aangiften en jaarrekeningen, maar ook bijvoorbeeld een Wwft check. Aan een vakkundige invulling van een dossier geef je als accountant sturing. Het moet gewoon allemaal kloppen. 

Wat doet een accountant om op de hoogte te blijven?

Als accountant moet je, vinden wij, leergierig en nieuwsgierig zijn aangelegd. Bovendien is permanente educatie voor accountants verplicht. Hiervoor zijn regels vastgelegd vanuit de NBA (Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants). Er zijn verplichte onderdelen om ons in te verdiepen door middel van cursussen en zelfstudie. Wij lezen ook veel vakliteratuur. Als je daar als accountant morgen mee stopt, ben je direct niet meer relevant. Dat is boeiend en uitdagend tegelijk. 

Wat is het leukste aan het werk als accountant? Het aan tafel schuiven met klanten en hen gedurende de jaren zien groeien: als ondernemer en als onderneming. Het is gaaf dat je een rol speelt bij een gezonde groei. Dat je kunt helpen bij het geven van up to date inzicht en advies zodat zij beslissingen kunnen nemen.

Heb je nog vragen? Bel of mail ons gerust.

Danny Boelens
Accountant-Administratieconsulent
Accountant en relatiebeheerder
dboelens@vga.nl
Telefoon (kantoor) 0492-462206

Nieuwsgierig naar wat Van de Graft Accountants voor jouw onderneming kan betekenen?

Laten we kennis maken